MARADJ FITT, MARADJ EGÉSZSÉGES: SPORTOLJ A SZABADBAN, ŐSSZEL IS! – LAKOSSÁGI FÓRUM

2021.10.13. (szerda) 18:00 – 20:00

Gerecse Kapuja Látogatóközpont, Tatabánya

A lakossági fórum megszervezésének minden estben fontos célja, hogy közvetlen, a megjelent célközönség igényeire összpontosító konzultációt indítsunk a településen és szűkebb környezetében elérhető rendszeres szabadidős sportaktivitások, egészségmegőrző és egészségfejlesztő programokkal kapcsolatban.

Ennek megfelelően egyik megvalósítandó feladatunk volt a program keretében, hogy egy irányított beszélgetés során felmérjük a jelenlegi lehetőségeket, népszerű aktivitásokat a lakosság körében, illetve az elhangzó információkat is felhasználva, rendszerezve, a résztvevőkkel közösen új – a felhívás és projekt célkitűzéseivel összhangban lévő – alternatívákat, programkínálatot dolgozzunk ki a helyiekkel.

A pályázati projektidőszak végéhez közeledve, a településen, illetve járásban korábban megvalósult sportrendezvények értékelésére is jelen alkalmak keretében biztosítottunk lehetőséget, illetve kerestük az együttműködési pontokat a megkezdett programok és aktivitások folytatásához a pályázat lezárását követő időszakban is.

Hisszük és tapasztaljuk, hogy a rendszeres testmozgás ösztönzése csakis a tudatosság fejlesztése mellett, egyfajta szemléletmódváltás következtében valósulhat meg. Ezért kiemelten fontos – és jelen programunk megvalósítását is ezen irányvonal mentén terveztük – hogy ezen lakossági fórumokat minden esetben összekössük egy-egy népszerű, illetve a gyakorlati életben könnyen alkalmazható, könnyen elsajátítható ismereteket felvonultató egészséges életmóddal kapcsolatos előadással. Az előadás témáját természetesen most is – mint mindig – igyekszünk a várható résztvevői kör igényeihez, érdeklődési köréhez igazítani, kiemelt hangsúlyt fektetve az interaktivitásra, bízva abban, hogy az így elhangzó és megismert új információk hatékonyabban épülnek be a résztvevők egészséges életmóddal kapcsolatos tudásába.

A sportrendezvényeken tapasztalt nagy népszerűségre tekintettel kiegészítő jelleggel vérnyomás-, vércukor-, testösszetétel mérés lehetőséget is felajánlottunk a fórum résztvevőinek.

A fórum célcsoportja a tatabányai városi és annak vonzáskörzetében élő lakosság volt. A program tervezésekor nem szűkítettük le a korosztályokat, fontos szempont volt a lehetőség szerint minél szélesebb kör megszólítása, fiataloktól az idősebb korosztályig. 

A fórum 18.00 órakor kezdődött, ami egy rövid bemutatkozás után – ahol nem mindenkinek kellett az alapoktól bemutatni magunkat, mert már ki-ki hírből, vagy résztvevőként eseményeink valamelyikén járva már „képben volt” az általunk képviselt sport és életvezetési elveinket illetően. 

Rögtön az elején a felvezetőt követően a résztvevők meghallgathattak egy átfogó előadást, amely a túrázás és a szabadban végzett sporttevékenységek jótékony élettani hatásaira és azok egészségmegőrzésben, immunerősítésben betöltött szerepére hívták fel a figyelmet. 

Az előadások során interaktív részek beiktatásával szó volt a környékbeli ideális terepek kiválasztásáról, illetve az őszi és téli időben szükséges ruházatokról, azok sajátosságairól. 

Szó volt az általunk elérhetővé tett programokon való részvétel lehetőségeiről és a régióban más szervezetek által az őszi időszakban elérhetővé tett lehetőségekről is.

A beszélgetések alapján kijelenthető, hogy a megjelentek nagy többsége szereti a természetet és előnyben részesíti a kültéri sportolást a zárttérivel szemben, még ha nincs is benne nagy tapasztalata. Fontosnak tartják az egészségmegőrzést, néhányuknak a saját elmondásuk alapján „nem lesz egyszerű” megoldani a szabadtéri sportot, de törekszenek rá.

Ehhez az „első lépéshez” kaptak a visszajelzések szerint is hasznos jógyakorlatokat és személyes célkitűzéseiket támogató javaslatokat.