MARADJ FITT, MARADJ EGÉSZSÉGES! – LAKOSSÁGI FÓRUM

2021.10.12. (kedd) 16:00 – 18:00
Kisfalud Művelődési Ház – 8000 Székesfehérvár, Könyves K. u. 10.

A lakossági fórum megszervezésének minden estben fontos célja, hogy közvetlen, a megjelent célközönség igényeire összpontosító konzultációt indítsunk a településen és szűkebb környezetében elérhető rendszeres szabadidős sportaktivitások, egészségmegőrző és egészségfejlesztő programokkal kapcsolatban.

Ennek megfelelően egyik megvalósítandó feladatunk volt a program keretében, hogy egy irányított beszélgetés során felmérjük a jelenlegi lehetőségeket, népszerű aktivitásokat a lakosság körében, illetve az elhangzó információkat is felhasználva, rendszerezve, a résztvevőkkel közösen új – a felhívás és projekt célkitűzéseivel összhangban lévő – alternatívákat, programkínálatot dolgozzunk ki a helyiekkel.

A pályázati projektidőszak végéhez közeledve, a településen, illetve járásban korábban megvalósult sportrendezvények értékelésére is jelen alkalmak keretében biztosítottunk lehetőséget, illetve kerestük az együttműködési pontokat a megkezdett programok és aktivitások folytatásához a pályázat lezárását követő időszakban is.

Hisszük és tapasztaljuk, hogy a rendszeres testmozgás ösztönzése csakis a tudatosság fejlesztése mellett, egyfajta szemléletmódváltás következtében valósulhat meg. Ezért kiemelten fontos – és jelen programunk megvalósítását is ezen irányvonal mentén terveztük – hogy ezen lakossági fórumokat minden esetben összekössük egy-egy népszerű, illetve a gyakorlati életben könnyen alkalmazható, könnyen elsajátítható ismereteket felvonultató egészséges életmóddal kapcsolatos előadással. Az előadás témáját természetesen most is – mint mindig – igyekszünk a várható résztvevői kör igényeihez, érdeklődési köréhez igazítani, kiemelt hangsúlyt fektetve az interaktivitásra, bízva abban, hogy az így elhangzó és megismert új információk hatékonyabban épülnek be a résztvevők egészséges életmóddal kapcsolatos tudásába.

A sportrendezvényeken tapasztalt nagy népszerűségre tekintettel kiegészítő jelleggel vérnyomás-, vércukor-, testösszetétel mérés lehetőséget is felajánlottunk a fórum résztvevőinek.

Fórumunk témaválasztásával a székesfehérvári nyugdíjas korosztályt céloztuk meg.

A fórum kiválasztott témaköreit arra építettük, hogy felhívjuk az idősödő polgárok figyelmét arra, mivel tehetnek a legtöbbet egészségük megőrzéséért és immunrendszerük támogatásáért.

A 16:00 órakor kezdődő programon a bemutatkozás alkalmával mindenkit arra buzdítottunk mondjon néhány szót arról, számára mit jelent az egészség és mit tesz saját és családja egészségének megőrzéséért.

Többségük arról számolt be, hogy a fizikai aktivitást szívesen rendszeresítenék életükben. Itt elmondtuk és részletesen beszéltünk a mozgás szerepéről, milyen mozgásformák jöhetnek szóba az ő korukban. És fontosnak tartottuk megemlíteni, hogy a csoportos sportolásnak nagyobb motiváló ereje van.

Másik témakör, az egészséges táplálkozás szintén nagy érdeklődést váltott ki, ugyanis többen is szerettek volna a csoportból 1-2 plusz kilótól megszabadulni. Beszéltünk a napi kalória szükségletről, a fehérje, szénhidrát és zsír bevitel arányairól, valamint felhívtuk a figyelmet arra is, hogy mik azok az összetételek melyeknek a túlzott bevitele egészségtelen.
Kevesen szednek vitamin pótló kiegészítőket, ezért részletesen átbeszéltük a különböző vitaminok szerepét és hogy melyiknek milyen természetes forrása van.