ÉLD AZ ÉLETED EGÉSZSÉGESEN! – LAKOSSÁGI FÓRUM

2021.10.14. (csütörtök) 14:00 – 16:00
Vas Gereben Művelődési Ház – 8130 Enying, Bocskai u. 1.

A lakossági fórum megszervezésének minden estben fontos célja, hogy közvetlen, a megjelent célközönség igényeire összpontosító konzultációt indítsunk a településen és szűkebb környezetében elérhető rendszeres szabadidős sportaktivitások, egészségmegőrző és egészségfejlesztő programokkal kapcsolatban.

Ennek megfelelően egyik megvalósítandó feladatunk volt a program keretében, hogy egy irányított beszélgetés során felmérjük a jelenlegi lehetőségeket, népszerű aktivitásokat a lakosság körében, illetve az elhangzó információkat is felhasználva, rendszerezve, a résztvevőkkel közösen új – a felhívás és projekt célkitűzéseivel összhangban lévő – alternatívákat, programkínálatot dolgozzunk ki a helyiekkel.

A pályázati projektidőszak végéhez közeledve, a településen, illetve járásban korábban megvalósult sportrendezvények értékelésére is jelen alkalmak keretében biztosítottunk lehetőséget, illetve kerestük az együttműködési pontokat a megkezdett programok és aktivitások folytatásához a pályázat lezárását követő időszakban is.

Hisszük és tapasztaljuk, hogy a rendszeres testmozgás ösztönzése csakis a tudatosság fejlesztése mellett, egyfajta szemléletmódváltás következtében valósulhat meg. Ezért kiemelten fontos – és jelen programunk megvalósítását is ezen irányvonal mentén terveztük – hogy ezen lakossági fórumokat minden esetben összekössük egy-egy népszerű, illetve a gyakorlati életben könnyen alkalmazható, könnyen elsajátítható ismereteket felvonultató egészséges életmóddal kapcsolatos előadással. Az előadás témáját természetesen most is – mint mindig – igyekszünk a várható résztvevői kör igényeihez, érdeklődési köréhez igazítani, kiemelt hangsúlyt fektetve az interaktivitásra, bízva abban, hogy az így elhangzó és megismert új információk hatékonyabban épülnek be a résztvevők egészséges életmóddal kapcsolatos tudásába.

A sportrendezvényeken tapasztalt nagy népszerűségre tekintettel kiegészítő jelleggel vérnyomás-, vércukor-, testösszetétel mérés lehetőséget is felajánlottunk a fórum résztvevőinek.

Fórumunk témaválasztásával elsősorban az enyingi nyugdíjas polgárokat kívántuk megszólítani. A fórum kiválasztott témaköreit arra építettük, hogy felhívjuk az idősödő polgárok figyelmét arra, mivel tehetnek a legtöbbet egészségük megőrzéséért és az immunrendszerük támogatásáért.

A 14:00 órakor kezdődő programon rövid bemutatkozás során a résztvevők képet adhattak jelenlegi egészségügyi állapotukról, illetve arról is, hogy mi az, amin szeretnének változtatni az egészségesebb életmód elérése, egészségük megőrzése érdekében. – Érdekes észrevétel, hogy akik kertes házban élnek, a kert vagy gazdaságuk gondozásával járó mozgást említették, mint egészséggel kapcsolatos tevékenységet.

Bemutatkozást követően a koncepciónk mentén haladva a következő témákat érintettük:

  • Beszélgetést kezdeményeztünk általánosságban az egészséges életmódról, a mozgás és sport szerepéről az egészségmegőrzésben, az aktív életmód lehetőségeiről idősebb korban
  • Bemutattuk a hölgyek, illetve az idősebb korosztály számára, vagy túlsúly esetén ideális mozgásformákat
  • Felépítettük közösen a táplálkozási piramist, beszélgettünk a vitaminok és ásványi anyagok szerepérő, gyógynövényekről
    Az interaktív beszélgetés alkalmával többekről kiderült, hogy átestek a Covid betegségen, ami fizikumok és immunrendszerük megterhelésével járt. Felmerültek a kérdések arra vonatkozóan, hogyan nyerhetik vissza fizikai és mentális energiájukat. Válaszainkat saját betegségen átesett tapasztalatainkból és sportélet múltunk tapasztalataival igyekeztünk szemléltetni.
    Nyitott, őszinte és érdeklődő csoporttal találkozhattunk.