Sajtóközlemény projekt zárásáról

2022. január 16.

Befejeződött a „Egészségfejlesztés a szabadidősport révén a Közép-dunántúli régióban” című program.

az elmúlt több mint három évben, Veszprém, Fejér és Komárom-Esztergom Megyékben valósultak meg szabadidősport eseményeink a felnőtt lakosság számára.

Sikeresen lezajlott a Veszprémi székhelyű Veszprémi Egyetemi Sport Club – VESC –  sportegyesület „Egészségfejlesztés a szabadidősport révén a közép dunántúli régióban” című projektje, amely egységes szemléletű, komplex lakossági testmozgásprogramokkal valósította meg a kitűzött célját, hogy hozzájáruljon a napi fizikai aktivitási szint, mozgásmennyiség növeléséhez, ezáltal segítve a népegészségügyi kiadások potenciális csökkentését, valamint elősegítette a lehető legtöbb ágazatközi szereplő közötti együttműködés kialakítását és együttműködéseik szorosabbra fűzését. A pályázati cél elérése érdekében komplex lakossági testmozgásprogramokat, szabadidősport eseményeket és éven átnyúló esemény sorozatokat szerveztünk és valósítottunk meg.

2018 szeptemberétől 2021 október közepéig tartó projektidőszakban 76 program zajlott le több mint 30 településen, 9.747 látogató részvételével a Széchenyi 2020 program keretében a 243,90 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásnak köszönhetően, melyet az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosított.

A „Egészségfejlesztés a szabadidősport révén a közép dunántúli régióban” projekt teljes mértékben illeszkedik a megvalósító szervezet – VESC – és konzorciumi partnere  – Tatabányai Alpin Sport Klub –  által képviselt célokhoz, és több mint öt évtizedes múltra visszatekintő tevékenységéhez.

A nyertes pályázat programjai során célunk volt a különböző szabadidősport tevékenységek megismertetése és azok széles körű elterjesztése a régió felnőtt lakossága körében, a fizikailag inaktív életvitelt folytató személyek bevonása a széles spektrumban megvalósított rendezvények aktivitásain keresztül, a hozzáférés javítása különösen a hátrányos helyzetű célcsoportok, fogyatékkal élők számára, továbbá az egészséges életvezetési kompetenciák fejlesztése, specifikus előadások, bemutatók, fórumok és kiadványok elérhetővé tétele által, amelyek hozzájárulnak a lakosság egészségi állapotának javításához, hosszútávon pedig a lakosság stabilabb munkaerő-piaci részvételéhez a régióban.

A célok eléréséhez alkalmazott eszközrendszer többek között a közösségépítés, a hálózatosodás, a szemléletváltás előmozdítása, az egészséges testtudat erősítése, a célcsoport aktivizálása és az élethosszig tartó mozgásra épített egészségmegőrzés volt.

A megvalósult rendezvények Magyarország vidéki helyszínein, a COVID19 világjárvány okozta körülményekhez alkalmazkodva zajlottak.

A projekttel kapcsolatos bővebb információért forduljon hozzánk bizalommal vesc186@gmail.com e-mail címen.