JÓ EGÉSZSÉG = JOBB ÉLETMINŐSÉG – LAKOSSÁGI FÓRUM

2021. 10. 14. (csütörtök) 10:00 – 12:00
8000 Székesfehérvár, Cserkész utca 10.

A lakossági fórum megszervezésének minden estben fontos célja, hogy közvetlen, a megjelent célközönség igényeire összpontosító konzultációt indítsunk a településen és szűkebb környezetében elérhető rendszeres szabadidős sportaktivitások, egészségmegőrző és egészségfejlesztő programokkal kapcsolatban.

Ennek megfelelően egyik megvalósítandó feladatunk volt a program keretében, hogy egy irányított beszélgetés során felmérjük a jelenlegi lehetőségeket, népszerű aktivitásokat a lakosság körében, illetve az elhangzó információkat is felhasználva, rendszerezve, a résztvevőkkel közösen új – a felhívás és projekt célkitűzéseivel összhangban lévő – alternatívákat, programkínálatot dolgozzunk ki a helyiekkel.

A pályázati projektidőszak végéhez közeledve, a településen, illetve járásban korábban megvalósult sportrendezvények értékelésére is jelen alkalmak keretében biztosítottunk lehetőséget, illetve kerestük az együttműködési pontokat a megkezdett programok és aktivitások folytatásához a pályázat lezárását követő időszakban is.

Hisszük és tapasztaljuk, hogy a rendszeres testmozgás ösztönzése csakis a tudatosság fejlesztése mellett, egyfajta szemléletmódváltás következtében valósulhat meg. Ezért kiemelten fontos – és jelen programunk megvalósítását is ezen irányvonal mentén terveztük – hogy ezen lakossági fórumokat minden esetben összekössük egy-egy népszerű, illetve a gyakorlati életben könnyen alkalmazható, könnyen elsajátítható ismereteket felvonultató egészséges életmóddal kapcsolatos előadással. Az előadás témáját természetesen most is – mint mindig – igyekszünk a várható résztvevői kör igényeihez, érdeklődési köréhez igazítani, kiemelt hangsúlyt fektetve az interaktivitásra, bízva abban, hogy az így elhangzó és megismert új információk hatékonyabban épülnek be a résztvevők egészséges életmóddal kapcsolatos tudásába.

A sportrendezvényeken tapasztalt nagy népszerűségre tekintettel kiegészítő jelleggel vérnyomás-, vércukor-, testösszetétel mérés lehetőséget is felajánlottunk a fórum résztvevőinek.

Fórumunk témaválasztásával elsősorban az székesfehérvári nyugdíjas korosztályt kívántuk megszólítani. A fórum kiválasztott témaköreit arra építettük, hogy felhívjuk az idősödő polgárok figyelmét arra, mivel tehetnek a legtöbbet egészségük megőrzéséért és immunrendszerük támogatásáért.

A fórum 10.00 órakor kezdődött, ami egy rövid bemutatkozás után az egyik fő témára helyeztük a hangsúlyt, amire ugyan az idős polgároknak egyre kevesebb igénye van, de mégis nagyon fontos lenne: A szellemi és fizikai aktivitás megtartása. A beszélgetés alapján, a szellemi frissesség megőrzéséért a csoport a hagyományos módon, kizárólag újság-, illetve könyv olvasással vagy keresztrejtvény-fejtéssel kíván eleget tenni, azonban kevésbé tudatos módon. Sajnos a fizikai aktivitásra már kevesebb az igényük.

Ezért fontosnak tartottuk felhívni a figyelmüket a mozgás és fizikai aktivitás szerepére az idős kori egészségmegőrzésben, kiemelten a szabadban végzett séta, gyaloglás vagy akár torna fontosságára, megemlítve az úszás jótékony hatásait is. Másik kiemelt témánk a táplálkozást, immunerősítést ölelte fel. Szemléltetőnek és ajándék céljából vittünk olyan vitaminokat és gyógyteákat, melyek hatással lehetnek a jó közérzetükre, energiaszintjükre.

Felhívtuk a figyelmet a téli időkben fontos a D vitamin pótlása és melyek azok a vitaminok, amiket természetes forrással be tudnak vinni a szervezetükbe, ha figyelnek a megfelelő táplálkozásra. A csoport hálásan fogadta az új információkat és érdeklődéssel voltak a gyógyteák hatásmechanizmusa iránt is.