A mozgás immunerősítő ereje, családi sportaktivitás kampány – Első hétvége

2020. 10. 03. Balatonalmádi – Wesselényi Strand

Családi Sportaktivitás Kampányunk nyári és nyár végi sikerein felbátorodva, eleget téve az erős helyi invitálások sorának, még indokoltnak láttuk, hogy az évszakos átlagtól jelentősen melegebb, csapadékszegényebb ősz eleji időszakban még egyszer visszatérjünk az idő közben picit más arcát mutató Wesselényi strandra. Az évszak váltás egyben lehozta a fókuszváltást is: a strandon a fürdőruhás, vízisport lehetőségeket kereső családok helyét átvették a kirándulásra, kerékpározásra és kültéri sport lehetőségek iránt érdeklődő emberek.

Szomorú aktualitásra igyekeztünk választ adni szakembereinkkel, meghívott előadóinkkal és tréner kollegákkal: a legkeresettebb kifejezések az IMMUNITÁS és a COVID19 várható újabb hulláma.

A Családi Sportaktivitás Kampányesemény fővédnöke, a 2024 es olimpiára készülő szörfös sportoló, Bors Máté volt, aki azon túl, hogy helyi lakos, nevéhez fűződik a szakmai berkekben megdönthetetlennek mondott, 1 óra 36 perces Kenese – Keszthely rekord is.

A helyszínen lehetőséget biztosítottunk különböző mozgásformákkal és sportokkal való megismerkedésre a már ismert eszközök helyes használata – köredzések, nordic walking, power walking, bosu, soft ball, tandem, rowing ergométer, spinning, TRX, battle rope, stb.- helyi és régiós szinten tevékenykedő sportszakemberek és a saját szakmai megvalósítóinkra támaszkodva.

Azok, akik aktívan nem csatlakoztak, azok is egész nap hallhatták a fontos edzéselméleti, élettani, helyes életmód információkat, melyekkel nem csak az általános kondiciót, de az immunrendszert is nagyszerűen lehet fejleszteni. A programelemek között olyan fontos témákról adtunk tájékoztatást, minthogy a WHO ajánlása szerint a heti minimum 3×4 x 30-60 perces aerob kardio edzés segítségével lehet leginkább stimulálni a védekező rendszerünket, ami mellett fontos a heti minimum 2x végzett erősítő edzés is.

Beszéltünk az ajánlott vitaminokról, a folyadékbevitelről, helyes táplálkozásról, a káros szokások, pl. az alkohol fogyasztás immunrendszer romboló hatásairól, illetve az elhízáson keresztül bekövetkező krónikus betegségek veszélyeiről, azok megelőzésének lehetőségeiről.

Az aktív érdeklődésre tekintettel, azt látjuk, az aktuális irány, az Immunitás erősítése a sport által, a Családi Sportaktivitás Kampány releváns a lakosság számára, a kampány során válaszokat kapnak az egészségtudatosság témában felvetődő kérdéseikre, és kifejezetten hasznosnak találják a kezdeményezést.