MIÉRT ÉPPEN EXTRÉM SPORT? – LAKOSSÁGI FÓRUM

2020.09.26. (szombat) 10:00-12:00
Gerecse Kapuja Látogatóközpont, Tatabánya

A lakossági fórum megszervezésének minden estben fontos célja, hogy közvetlen, a megjelent célközönség igényeire összpontosító konzultációt indítsunk a településen és szűkebb környezetében elérhető rendszeres szabadidős sportaktivitások, egészségmegőrző és egészségfejlesztő programokkal kapcsolatban.

Ennek megfelelően egyik megvalósítandó feladatunk volt a program keretében, hogy egy irányított beszélgetés során felmérjük a jelenlegi lehetőségeket, népszerű aktivitásokat a lakosság körében, illetve az elhangzó információkat is felhasználva, rendszerezve, a résztvevőkkel közösen új – a felhívás és projekt célkitűzéseivel összhangban lévő – alternatívákat, programkínálatot dolgozzunk ki a helyiekkel.

A pályázati projektidőszak végéhez közeledve, a településen, illetve járásban korábban megvalósult sportrendezvények értékelésére is jelen alkalmak keretében biztosítottunk lehetőséget, illetve kerestük az együttműködési pontokat a megkezdett programok és aktivitások folytatásához a pályázat lezárását követő időszakban is.

Hisszük és tapasztaljuk, hogy a rendszeres testmozgás ösztönzése csakis a tudatosság fejlesztése mellett, egyfajta szemléletmódváltás következtében valósulhat meg. Ezért kiemelten fontos – és jelen programunk megvalósítását is ezen irányvonal mentén terveztük – hogy ezen lakossági fórumokat minden esetben összekössük egy-egy népszerű, illetve a gyakorlati életben könnyen alkalmazható, könnyen elsajátítható ismereteket felvonultató egészséges életmóddal kapcsolatos előadással. Az előadás témáját természetesen most is – mint mindig – igyekszünk a várható résztvevői kör igényeihez, érdeklődési köréhez igazítani, kiemelt hangsúlyt fektetve az interaktivitásra, bízva abban, hogy az így elhangzó és megismert új információk hatékonyabban épülnek be a résztvevők egészséges életmóddal kapcsolatos tudásába.

A sportrendezvényeken tapasztalt nagy népszerűségre tekintettel kiegészítő jelleggel vérnyomás-, vércukor-, testösszetétel mérés lehetőséget is felajánlottunk a fórum résztvevőinek.

A program célcsoportja a tatabányai fiatal felnőttek voltak, a rendezvény látogatóit elég jól szegmentálta a témaválasztás.

A szombati nap választása szerencsés volt, mivel a délelőtt 10.00 órára meghirdetett kezdés lehetőséget adott arra, hogy vendégeink teljesen az eseményre tudjanak fókuszálni, nem kellett utána sehova sietni, volt idő a kapott információk visszacsatolására, és a gyakorlatban is kipróbálni a falmászást, slackline-t, BMX et, és a vezetett ferrata túrázást.

Fő témánkra, a testi egészséget megszokottól eltérő, játékos keretben támogató extrémsportra, mint a tevékenységre magára, és az edzésmódszerek elsajátítása helyeztük a hangsúlyt, amit kiegészítettünk azok élettani hatásaival. Részben technikai sportként szó volt a biztonságról és a fókusz szükségességéről, mint fejlődési teret jelentő irány.

A koncepciót többek között arra építettük, hogy felhívjuk a fiatal felnőtt közösség figyelmét arra, mivel tehetnek a legtöbbet fizikai aktivitásuk és erőnlétük, állóképességük javításáért, egészségük megőrzéséért és immunrendszerük támogatásáért egy adott célért és keretrendszerben.

Ennek a felfogásnak a sikerét láttuk viszont a résztvevők aktivitásában, amikor a kérdéseikkel és személyes gyakorlásukat támogató kérdések tömegét tették fel. Hangsúlyt kaptak a sportsérülések reális veszélyei, beszéltünk azok megelőzéséről és a biztonságos edzésről, amit a tudatos felkészüléssel és a fokozatosság elvének mindenkori szem előtt tartásával érhetnek el.