SZÉPKORÚAN IS FITTEN, EGÉSZSÉGESEN – LAKOSSÁGI FÓRUM

2021.10.05. (kedd) 15:00 – 17:00

Erzsébet téri Művelődési Ház – 8060 Mór, Erzsébet tér 14.

A lakossági fórum megszervezésének minden estben fontos célja, hogy közvetlen, a megjelent célközönség igényeire összpontosító konzultációt indítsunk a településen és szűkebb környezetében elérhető rendszeres szabadidős sportaktivitások, egészségmegőrző és egészségfejlesztő programokkal kapcsolatban.

Ennek megfelelően egyik megvalósítandó feladatunk volt a program keretében, hogy egy irányított beszélgetés során felmérjük a jelenlegi lehetőségeket, népszerű aktivitásokat a lakosság körében, illetve az elhangzó információkat is felhasználva, rendszerezve, a résztvevőkkel közösen új – a felhívás és projekt célkitűzéseivel összhangban lévő – alternatívákat, programkínálatot dolgozzunk ki a helyiekkel.

A pályázati projektidőszak végéhez közeledve, a településen, illetve járásban korábban megvalósult sportrendezvények értékelésére is jelen alkalmak keretében biztosítottunk lehetőséget, illetve kerestük az együttműködési pontokat a megkezdett programok és aktivitások folytatásához a pályázat lezárását követő időszakban is.

Hisszük és tapasztaljuk, hogy a rendszeres testmozgás ösztönzése csakis a tudatosság fejlesztése mellett, egyfajta szemléletmódváltás következtében valósulhat meg. Ezért kiemelten fontos – és jelen programunk megvalósítását is ezen irányvonal mentén terveztük – hogy ezen lakossági fórumokat minden esetben összekössük egy-egy népszerű, illetve a gyakorlati életben könnyen alkalmazható, könnyen elsajátítható ismereteket felvonultató egészséges életmóddal kapcsolatos előadással. Az előadás témáját természetesen most is – mint mindig – igyekszünk a várható résztvevői kör igényeihez, érdeklődési köréhez igazítani, kiemelt hangsúlyt fektetve az interaktivitásra, bízva abban, hogy az így elhangzó és megismert új információk hatékonyabban épülnek be a résztvevők egészséges életmóddal kapcsolatos tudásába.

A sportrendezvényeken tapasztalt nagy népszerűségre tekintettel kiegészítő jelleggel vérnyomás-, vércukor-, testösszetétel mérés lehetőséget is felajánlottunk a fórum résztvevőinek.

Fórumunk témaválasztásával a móri nyugdíjas polgárokat céloztuk meg.

A fórum kiválasztott témaköreit arra építettük, hogy felhívjuk az idősödő polgárok figyelmét arra, mivel tehetnek a legtöbbet egészségük megőrzéséért és immunrendszerük támogatásáért.

A tervezett létszámnál jóval többen jöttek össze a móri művelődési ház termében, ami megerősíti, hogy a korosztályt igencsak foglalkoztatja mind személyes mind pedig szerettei egészsége.

A 15 órakor kezdődő programon rövid bemutatkozás során a résztvevők képet adhattak jelenlegi egészségügyi állapotukról, illetve arról is, hogy mi az, amin szeretnének változtatni az egészségesebb életmód elérése, egészségük megőrzése érdekében.

Ez hatásos felmérés volt, a résztvevők sok esetben azonosulni tudtak a korosztály többi tagjának nehézségeivel, egészségügyi és életmódbeli problémáival.

Sokan változtatnának a táplálkozásukon a személyes céljuk elérése érdekében. Ehhez nagy segítséget nyújtott nekik az előadás azon része, mely a tápanyag összetételekről szólt, kiegészítve a vitaminok és ásványi anyagok szerepével.

Többen jelezték, hogy kipróbálnának valamilyen mozgásformát a fizikai állapotuk javítása érdekében. Számukra is sok hasznos tipp volt a tarsolyunkban. Beszélgetést kezdeményeztünk a szépkorúak sportolási lehetőségeiről, az idősebb korosztály számára ideális mozgásformákról. Itt felhívtuk a figyelmet a rendszeres testmozgás mindennapokba történő beépítésének fontosságára, mely mind a keringési rendszert és vázrendszert is támogatja.

Nyitott, őszinte és érdeklődő csoporttal találkozhattunk.