SZÉPKORÚAN IS FITTEN, EGÉSZSÉGESEN! – LAKOSSÁGI FÓRUM

2021.10.08. (péntek) 9:30 – 11:30
Zsolt utcai Gondozási Központ – 8000 Székesfehérvár, Zsolt utca 34.

A lakossági fórum megszervezésének minden estben fontos célja, hogy közvetlen, a megjelent célközönség igényeire összpontosító konzultációt indítsunk a településen és szűkebb környezetében elérhető rendszeres szabadidős sportaktivitások, egészségmegőrző és egészségfejlesztő programokkal kapcsolatban. Ennek megfelelően egyik megvalósítandó feladatunk volt a program keretében, hogy egy irányított beszélgetés során felmérjük a jelenlegi lehetőségeket, népszerű aktivitásokat a lakosság körében, illetve az elhangzó információkat is felhasználva, rendszerezve, a résztvevőkkel közösen új – a felhívás és projekt célkitűzéseivel összhangban lévő – alternatívákat, programkínálatot dolgozzunk ki a helyiekkel.

A pályázati projektidőszak végéhez közeledve, a településen, illetve járásban korábban megvalósult sportrendezvények értékelésére is jelen alkalmak keretében biztosítottunk lehetőséget, illetve kerestük az együttműködési pontokat a megkezdett programok és aktivitások folytatásához a pályázat lezárását követő időszakban is.

Hisszük és tapasztaljuk, hogy a rendszeres testmozgás ösztönzése csakis a tudatosság fejlesztése mellett, egyfajta szemléletmódváltás következtében valósulhat meg. Ezért kiemelten fontos – és jelen programunk megvalósítását is ezen irányvonal mentén terveztük – hogy ezen lakossági fórumokat minden esetben összekössük egy-egy népszerű, illetve a gyakorlati életben könnyen alkalmazható, könnyen elsajátítható ismereteket felvonultató egészséges életmóddal kapcsolatos előadással. Az előadás témáját természetesen most is – mint mindig – igyekszünk a várható résztvevői kör igényeihez, érdeklődési köréhez igazítani, kiemelt hangsúlyt fektetve az interaktivitásra, bízva abban, hogy az így elhangzó és megismert új információk hatékonyabban épülnek be a résztvevők egészséges életmóddal kapcsolatos tudásába.

A sportrendezvényeken tapasztalt nagy népszerűségre tekintettel kiegészítő jelleggel vérnyomás-, vércukor-, testösszetétel mérés lehetőséget is felajánlottunk a fórum résztvevőinek.

Fórumunk témaválasztásával a székesfehérvári nyugdíjas korosztályt céloztuk meg.

A fórum kiválasztott témaköreit arra építettük, hogy felhívjuk az idősödő polgárok figyelmét arra, mivel tehetnek a legtöbbet egészségük megőrzéséért és immunrendszerük támogatásáért.

A 9:30 órakor kezdődő programon rövid bemutatkozás során a résztvevők képet adhattak jelenlegi egészségügyi állapotukról, illetve arról is, hogy mi az, amin szeretnének változtatni az egészségesebb életmód elérése, egészségük megőrzése érdekében.

A koncepciónk mentén haladva, előadásunkban a következő témákat érintettük.

  • Általánosságban az egészséges életmódról
  • Mozgás és fizikai aktivitás szerepe, lehetőségei idős korban
  • Hogyan őrizhetik meg szellemi aktivitásukat idős korban
  • Egészséges táplálkozás
  • Vitaminok és ásványi anyagok, gyógynövények szerepe, mint táplálékkiegészítők

A csoport nagyon hálás volt, hogy kitértünk részletesen az agyi keringés serkentésére, mivel tudják megőrizni szellemi aktivitásukat. Örömmel hallottuk, hogy rendszeresen összejárnak klubfoglalkozásra, közösen kerestük azokat a mozgásformákat, amiket együtt végezhetnének.
Nagyon nyitott és érdeklődő csoporttal találkozhattunk.