FITT A CSALÁD – EGÉSZSÉGMEGŐRZÉS KICSIKNEK ÉS NAGYOKNAK – LAKOSSÁGI FÓRUM

2021.09.29. (szerda) 16:00 – 18:00
Ászári Jászai Mari Általános Iskola – 2881 Ászár, Kossuth Lajos u. 26.

A lakossági fórum megszervezésének minden estben fontos célja, hogy közvetlen, a megjelent célközönség igényeire összpontosító konzultációt indítsunk a településen és szűkebb környezetében elérhető rendszeres szabadidős sportaktivitások, egészségmegőrző és egészségfejlesztő programokkal kapcsolatban.

Ennek megfelelően egyik megvalósítandó feladatunk volt a program keretében, hogy egy irányított beszélgetés során felmérjük a jelenlegi lehetőségeket, népszerű aktivitásokat a lakosság körében, illetve az elhangzó információkat is felhasználva, rendszerezve, a résztvevőkkel közösen új – a felhívás és projekt célkitűzéseivel összhangban lévő – alternatívákat, programkínálatot dolgozzunk ki a helyiekkel.

A pályázati projektidőszak végéhez közeledve, a településen, illetve járásban korábban megvalósult sportrendezvények értékelésére is jelen alkalmak keretében biztosítottunk lehetőséget, illetve kerestük az együttműködési pontokat a megkezdett programok és aktivitások folytatásához a pályázat lezárását követő időszakban is.

Hisszük és tapasztaljuk, hogy a rendszeres testmozgás ösztönzése csakis a tudatosság fejlesztése mellett, egyfajta szemléletmódváltás következtében valósulhat meg. Ezért kiemelten fontos – és jelen programunk megvalósítását is ezen irányvonal mentén terveztük – hogy ezen lakossági fórumokat minden esetben összekössük egy-egy népszerű, illetve a gyakorlati életben könnyen alkalmazható, könnyen elsajátítható ismereteket felvonultató egészséges életmóddal kapcsolatos előadással. Az előadás témáját természetesen most is – mint mindig – igyekszünk a várható résztvevői kör igényeihez, érdeklődési köréhez igazítani, kiemelt hangsúlyt fektetve az interaktivitásra, bízva abban, hogy az így elhangzó és megismert új információk hatékonyabban épülnek be a résztvevők egészséges életmóddal kapcsolatos tudásába.

A sportrendezvényeken tapasztalt nagy népszerűségre tekintettel kiegészítő jelleggel vérnyomás-, vércukor-, testösszetétel mérés lehetőséget is felajánlottunk a fórum résztvevőinek.

Témaválasztásunkkal elsősorban Ászár község családos, aktív korú polgárait céloztuk. Az interaktív fórum kiválasztott témaköreit arra építettük, hogy felhívjuk a családban élő, aktív korú polgárok figyelmét arra, mivel tehetnek a legtöbbet saját és szeretteik egészsége megőrzéséért, elsősorban az életmód és táplálkozási szokásaikon keresztül.

A fórum 16.00 órakor kezdődött, ahol a község vezetője, Pekár Zsolt Polgármester Úr által tartott rövid bemutatásunk és egy rövid fizikai kérdezz-felelek után interaktív beszélgetés alakult ki.. Fő témánkra – testi egészség, táplálkozás, mozgás háromszögének kapcsolatára – helyeztük a hangsúlyt, kidomborítva a rendszeres sportaktivitások élettani hatásaival.

Az előadások során kialakult interakcióból kiderült, a mozgás szerepének növelése csak a munka-magánélet egyensúly helyreállításával történhet meg. Szerencsére a családokban a gyerekek által biztosított a mozgás iránti vágy, amit elsősorban a szabadidősport és a kedvtelési, rekreációs célú sport irányába érdemes terelni.

Abban egyetértés volt, hogy a településen szeptember elején megtartott eseményünk hozzájárult nem csak a közösség építéséhez, hanem a megismert mozgásformák alkalmazásához is.

Másik kiemelt témánk a táplálkozást, immunerősítést ölelte fel, itt nagy érdeklődés volt az egészséges ételek és a dietetikai ajánlások ismertetésére, mely során a táplálkozási tanácsadásokat praktikus, hétköznapokon is alkalmazható ötletekre is átfordítottuk.

Felhívtuk a figyelmet a téli időkben fontos C és D vitamin napi szintű pótlásának, valamint a COVID elleni védekezésben nélkülözhetetlen nyomelemek bevitelének fontosságára az egész család számára, kitérve a nagy fizikai terheléssel járó munka / sportterhelés esetén szükséges eljárásokra.

A közösség örömmel vette az újabb alkalmat, és bizodalmukat fejezték ki, hogy a program lezárását követően lesz még lehetőség hasonló alkalmakon találkozni.