ÉLJ TE IS TUDATOSAN, EGÉSZSÉGESEN! – LAKOSSÁGI FÓRUM

Táplálkozás, mozgás és immunerősítés a mindennapokban
2021.09.22. (szerda) 15:00 – 17:00
Hiemer Rendezvényközpont, 8000 Székesfehérvár, Oskola utca 2-4.

A lakossági fórum megszervezésének minden estben fontos célja, hogy közvetlen, a megjelent célközönség igényeire összpontosító konzultációt indítsunk a településen és szűkebb környezetében elérhető rendszeres szabadidős sportaktivitások, egészségmegőrző és egészségfejlesztő programokkal kapcsolatban.

Ennek megfelelően egyik megvalósítandó feladatunk volt a program keretében, hogy egy irányított beszélgetés során felmérjük a jelenlegi lehetőségeket, népszerű aktivitásokat a lakosság körében, illetve az elhangzó információkat is felhasználva, rendszerezve, a résztvevőkkel közösen új – a felhívás és projekt célkitűzéseivel összhangban lévő – alternatívákat, programkínálatot dolgozzunk ki a helyiekkel.

A pályázati projektidőszak végéhez közeledve, a településen, illetve járásban korábban megvalósult sportrendezvények értékelésére is jelen alkalmak keretében biztosítottunk lehetőséget, illetve kerestük az együttműködési pontokat a megkezdett programok és aktivitások folytatásához a pályázat lezárását követő időszakban is.

Hisszük és tapasztaljuk, hogy a rendszeres testmozgás ösztönzése csakis a tudatosság fejlesztése mellett, egyfajta szemléletmódváltás következtében valósulhat meg. Ezért kiemelten fontos – és jelen programunk megvalósítását is ezen irányvonal mentén terveztük – hogy ezen lakossági fórumokat minden esetben összekössük egy-egy népszerű, illetve a gyakorlati életben könnyen alkalmazható, könnyen elsajátítható ismereteket felvonultató egészséges életmóddal kapcsolatos előadással. Az előadás témáját természetesen most is – mint mindig – igyekszünk a várható résztvevői kör igényeihez, érdeklődési köréhez igazítani, kiemelt hangsúlyt fektetve az interaktivitásra, bízva abban, hogy az így elhangzó és megismert új információk hatékonyabban épülnek be a résztvevők egészséges életmóddal kapcsolatos tudásába.

A sportrendezvényeken tapasztalt nagy népszerűségre tekintettel kiegészítő jelleggel vérnyomás-, vércukor-, testösszetétel mérés lehetőséget is felajánlottunk a fórum résztvevőinek.

Témaválasztásunkkal elsősorban Székesfehérvár senior korosztályát céloztuk meg.

A fórum kiválasztott témaköreit arra építettük, hogy felhívjuk az idősödő polgárok figyelmét arra, mivel tehetnek a legtöbbet egészségük megőrzéséért és immunrendszerük támogatásáért.

A tervezett program 15 órakor kezdődött a lakossági konzultáció mellett a következő témákat érintettük:

  • Beszélgetés arról, hogy kinek mit jelent az egészség és az egészséges életmód, mely keretében hangsúlyoztuk a test, lélek és szellemi egészség fontosságát és igyekeztünk felmérni, hogy a csoport résztvevői melyik területen mit tesznek az egészségükért
  • Kiemeltük korosztályosan a mozgás és sport szerepét az egészségben, ahol a felmérés arról tanúskodott, hogy a csoport 60 %-a végez rendszeresen valamilyen testmozgást.
  • A fórum másik nagy témája a táplálkozási piramis volt, felmérve a csoport étkezési szokásait, kiemelt hangsúlyt fektetve a vitaminok és ásványi anyagok immunerősítő szerepére.
    Az interaktív beszélgetés alkalmával sokan kértek tanácsot elsősorban a táplálék kiegészítők kapcsán és a koruknak megfelelő mozgásformákkal, sportolási lehetőségekkel kapcsolatosan.