ÉLJ TE IS TUDATOSAN, EGÉSZSÉGESEN! – LAKOSSÁGI FÓRUM

2021.09.30. (csütörtök) 16:00 – 18:00
Molnár Gábor Műhely Alapítvány – 8400 Ajka, Móra Ferenc utca 30.

A lakossági fórum megszervezésének minden estben fontos célja, hogy közvetlen, a megjelent célközönség igényeire összpontosító konzultációt indítsunk a településen és szűkebb környezetében elérhető rendszeres szabadidős sportaktivitások, egészségmegőrző és egészségfejlesztő programokkal kapcsolatban.

Ennek megfelelően egyik megvalósítandó feladatunk volt a program keretében, hogy egy irányított beszélgetés során felmérjük a jelenlegi lehetőségeket, népszerű aktivitásokat a lakosság körében, illetve az elhangzó információkat is felhasználva, rendszerezve, a résztvevőkkel közösen új – a felhívás és projekt célkitűzéseivel összhangban lévő – alternatívákat, programkínálatot dolgozzunk ki a helyiekkel.

A pályázati projektidőszak végéhez közeledve, a településen, illetve járásban korábban megvalósult sportrendezvények értékelésére is jelen alkalmak keretében biztosítottunk lehetőséget, illetve kerestük az együttműködési pontokat a megkezdett programok és aktivitások folytatásához a pályázat lezárását követő időszakban is.

Hisszük és tapasztaljuk, hogy a rendszeres testmozgás ösztönzése csakis a tudatosság fejlesztése mellett, egyfajta szemléletmódváltás következtében valósulhat meg. Ezért kiemelten fontos – és jelen programunk megvalósítását is ezen irányvonal mentén terveztük – hogy ezen lakossági fórumokat minden esetben összekössük egy-egy népszerű, illetve a gyakorlati életben könnyen alkalmazható, könnyen elsajátítható ismereteket felvonultató egészséges életmóddal kapcsolatos előadással. Az előadás témáját természetesen most is – mint mindig – igyekszünk a várható résztvevői kör igényeihez, érdeklődési köréhez igazítani, kiemelt hangsúlyt fektetve az interaktivitásra, bízva abban, hogy az így elhangzó és megismert új információk hatékonyabban épülnek be a résztvevők egészséges életmóddal kapcsolatos tudásába.

A sportrendezvényeken tapasztalt nagy népszerűségre tekintettel kiegészítő jelleggel vérnyomás-, vércukor-, testösszetétel mérés lehetőséget is felajánlottunk a fórum résztvevőinek.

Témaválasztásunkkal elsősorban az aktív éveikben járó, ajkai fiatal felnőtteket és középkorú lakosokat céloztuk meg.

Az interaktív fórum kiválasztott témaköreit úgy építettük fel, hogy ráirányítsuk az aktív korban levő polgárok figyelmét arra, mivel tehetnek a legtöbbet egészségük megőrzéséért, elsősorban a helyes táplálkozási szokás megválasztásával és a heti néhány alkalommal, rendszeresen végzett sportaktivitások segítségével.

A fórum 16.00 órakor kezdődött, ahol egy rövid bemutatkozás és a már bevált három pontos rapid állapot check után azonnal bevonódtak a résztvevők. Fő témánkra – testi egészséget megalapozó táplálkozásra és aktivitást fokozó edzésmódszerek elsajátítására – helyeztük a hangsúlyt, amit kiegészítettünk azok élettani hatásaival.

Kifejezetten nagy érdeklődés volt a táplálkozással összefüggésben átadott információk, különösen az ipari, előre elkészített ételek fogyasztásában rejlő élettani kockázatok ismertetése iránt, és ezen élelmiszerek egészséges termékekkel való helyettesítésének lehetőségeivel kapcsolatban.

Résztvevőink fontosnak tartották a rekreáció és regenerálódási idők – pihenés mennyiségének és minőségének- részletesebb megismerését, ajánlásokat kértek forrásanyagokra a témában való alaposabb elmélyülés céljából.

Az esemény tapasztalatai alapján a fiatal felnőttek többségükben motiváltak a sport által biztosított mozgásformák kipróbálásában, és jelen van a testtudatosság, és az ahhoz kapcsolódó egyéni célok, úgy, mint erő- és állóképesség fejlesztés, illetve a testsúly csökkentése.