EGÉSZSÉGÜNK, ÉLETERŐNK NYOMÁBAN – LAKOSSÁGI FÓRUM

2021.09.23. (csütörtök) 13:00 – 15:00
Alba Régia Nyugdíjas Egyesület, 8000 Székesfehérvár, Lövölde út 26.

A lakossági fórum megszervezésének minden estben fontos célja, hogy közvetlen, a megjelent célközönség igényeire összpontosító konzultációt indítsunk a településen és szűkebb környezetében elérhető rendszeres szabadidős sportaktivitások, egészségmegőrző és egészségfejlesztő programokkal kapcsolatban.

Ennek megfelelően egyik megvalósítandó feladatunk volt a program keretében, hogy egy irányított beszélgetés során felmérjük a jelenlegi lehetőségeket, népszerű aktivitásokat a lakosság körében, illetve az elhangzó információkat is felhasználva, rendszerezve, a résztvevőkkel közösen új – a felhívás és projekt célkitűzéseivel összhangban lévő – alternatívákat, programkínálatot dolgozzunk ki a helyiekkel.

A pályázati projektidőszak végéhez közeledve, a településen, illetve járásban korábban megvalósult sportrendezvények értékelésére is jelen alkalmak keretében biztosítottunk lehetőséget, illetve kerestük az együttműködési pontokat a megkezdett programok és aktivitások folytatásához a pályázat lezárását követő időszakban is.

Hisszük és tapasztaljuk, hogy a rendszeres testmozgás ösztönzése csakis a tudatosság fejlesztése mellett, egyfajta szemléletmódváltás következtében valósulhat meg. Ezért kiemelten fontos – és jelen programunk megvalósítását is ezen irányvonal mentén terveztük – hogy ezen lakossági fórumokat minden esetben összekössük egy-egy népszerű, illetve a gyakorlati életben könnyen alkalmazható, könnyen elsajátítható ismereteket felvonultató egészséges életmóddal kapcsolatos előadással. Az előadás témáját természetesen most is – mint mindig – igyekszünk a várható résztvevői kör igényeihez, érdeklődési köréhez igazítani, kiemelt hangsúlyt fektetve az interaktivitásra, bízva abban, hogy az így elhangzó és megismert új információk hatékonyabban épülnek be a résztvevők egészséges életmóddal kapcsolatos tudásába.

A sportrendezvényeken tapasztalt nagy népszerűségre tekintettel kiegészítő jelleggel vérnyomás-, vércukor-, testösszetétel mérés lehetőséget is felajánlottunk a fórum résztvevőinek.

Témaválasztásunkkal elsősorban Székesfehérvár senior korosztályát céloztuk meg.
A fórum kiválasztott témaköreit arra építettük, hogy felhívjuk az idősödő polgárok figyelmét arra, mivel tehetnek a legtöbbet egészségük megőrzéséért és immunrendszerük támogatásáért.

A tervezett program 13 órakor kezdődött és a lakossági konzultáció mellett a következő témákat érintettük: a test, lélek és szellem egészsége, ahol a csoport tagjait is bevonva beszélgettünk kinek mit jelent az egészség, felmérve, hogy a csoport résztvevői melyik területen mit tesznek az egészségükért.

Másik fontos téma volt a sport, a testmozgás szerepe az egészségmegőrzésben, fókuszálva az adott korosztály, és kifejezetten a hölgyek számára ideális lehetőségekről. Az interaktív beszélgetés alkalmával kiderült, hogy sokan a sétát és gyaloglást részesítik előnyben, míg a csoport résztvevőinek kb. harmada a közösségben végzett testmozgást kedveli, ahol pl. vezetett óraadóval az életkoruknak és egészségi állapotuknak megfelelő tornán vehetnek részt.

Végezetül a harmadik kiemelt témában az egészséges és változatos, kiegyensúlyozott, hasznos tápanyagokban gazdag étkezésről beszélgettünk.