EGÉSZSÉGÜNK, ÉLETERŐNK NYOMÁBAN – LAKOSSÁGI FÓRUM

2021.10.04. (hétfő) 10:00 – 12:00
Csókakő Idősotthon, 8074 Csókakő, Tölgyfa utca 2.

A lakossági fórum megszervezésének minden estben fontos célja, hogy közvetlen, a megjelent célközönség igényeire összpontosító konzultációt indítsunk a településen és szűkebb környezetében elérhető rendszeres szabadidős sportaktivitások, egészségmegőrző és egészségfejlesztő programokkal kapcsolatban.

Ennek megfelelően egyik megvalósítandó feladatunk volt a program keretében, hogy egy irányított beszélgetés során felmérjük a jelenlegi lehetőségeket, népszerű aktivitásokat a lakosság körében, illetve az elhangzó információkat is felhasználva, rendszerezve, a résztvevőkkel közösen új – a felhívás és projekt célkitűzéseivel összhangban lévő – alternatívákat, programkínálatot dolgozzunk ki a helyiekkel.

A pályázati projektidőszak végéhez közeledve, a településen, illetve járásban korábban megvalósult sportrendezvények értékelésére is jelen alkalmak keretében biztosítottunk lehetőséget, illetve kerestük az együttműködési pontokat a megkezdett programok és aktivitások folytatásához a pályázat lezárását követő időszakban is.

Hisszük és tapasztaljuk, hogy a rendszeres testmozgás ösztönzése csakis a tudatosság fejlesztése mellett, egyfajta szemléletmódváltás következtében valósulhat meg. Ezért kiemelten fontos – és jelen programunk megvalósítását is ezen irányvonal mentén terveztük – hogy ezen lakossági fórumokat minden esetben összekössük egy-egy népszerű, illetve a gyakorlati életben könnyen alkalmazható, könnyen elsajátítható ismereteket felvonultató egészséges életmóddal kapcsolatos előadással. Az előadás témáját természetesen most is – mint mindig – igyekszünk a várható résztvevői kör igényeihez, érdeklődési köréhez igazítani, kiemelt hangsúlyt fektetve az interaktivitásra, bízva abban, hogy az így elhangzó és megismert új információk hatékonyabban épülnek be a résztvevők egészséges életmóddal kapcsolatos tudásába.

A sportrendezvényeken tapasztalt nagy népszerűségre tekintettel kiegészítő jelleggel vérnyomás-, vércukor-, testösszetétel mérés lehetőséget is felajánlottunk a fórum résztvevőinek.

Fórumunk résztvevői a Csókakői Idősotthon lakói voltak. A fórum kiválasztott témaköreit arra építettük, hogy felhívjuk az idősödő polgárok figyelmét arra, mivel tehetnek az immunrendszerük támogatásáért és a szépkorban milyen sportos mozgásformák azok, amelyek javítanak keringési rendszerükön és segítik ízületi mobilitásukat és stabilitásukat.

A tervezett tematika hatékonyan megvalósult, figyelembe véve a csoport korát és igényeit is felmérve. Az egészséges táplálkozás kapcsán kiderült, hogy mivel intézményi keretek között történik étkeztetésük, így önállóan nem figyelnek annyira a kiegészítésre. Ezért az egészséges, változatos táplálkozás terén nagy segítségükre voltak a szakmai ajánlásaink.

A program másik nagy témája volt az idősebb korban végezhető mozgásformák, gyakorlatsorok. Felhívtuk a résztvevők figyelmét, hogy a mozgás egyaránt hatással van a testi és lelki egészségre. Tippeket, tanácsot adtunk a főként inaktív életet folytató korosztálynak, hogyan vezethetik be életmódjukba a rendszeres mozgást.