EDDZ TUDATOSAN! – LAKOSSÁGI FÓRUM

2021.10.05. (kedd) 17:00 – 19:00
8200 Veszprém, Egyetem utca 10; Klubterem

A lakossági fórum megszervezésének minden estben fontos célja, hogy közvetlen, a megjelent célközönség igényeire összpontosító konzultációt indítsunk a településen és szűkebb környezetében elérhető rendszeres szabadidős sportaktivitások, egészségmegőrző és egészségfejlesztő programokkal kapcsolatban.

Ennek megfelelően egyik megvalósítandó feladatunk volt a program keretében, hogy egy irányított beszélgetés során felmérjük a jelenlegi lehetőségeket, népszerű aktivitásokat a lakosság körében, illetve az elhangzó információkat is felhasználva, rendszerezve, a résztvevőkkel közösen új – a felhívás és projekt célkitűzéseivel összhangban lévő – alternatívákat, programkínálatot dolgozzunk ki a helyiekkel.

A pályázati projektidőszak végéhez közeledve, a településen, illetve járásban korábban megvalósult sportrendezvények értékelésére is jelen alkalmak keretében biztosítottunk lehetőséget, illetve kerestük az együttműködési pontokat a megkezdett programok és aktivitások folytatásához a pályázat lezárását követő időszakban is.

Hisszük és tapasztaljuk, hogy a rendszeres testmozgás ösztönzése csakis a tudatosság fejlesztése mellett, egyfajta szemléletmódváltás következtében valósulhat meg. Ezért kiemelten fontos – és jelen programunk megvalósítását is ezen irányvonal mentén terveztük – hogy ezen lakossági fórumokat minden esetben összekössük egy-egy népszerű, illetve a gyakorlati életben könnyen alkalmazható, könnyen elsajátítható ismereteket felvonultató egészséges életmóddal kapcsolatos előadással. Az előadás témáját természetesen most is – mint mindig – igyekszünk a várható résztvevői kör igényeihez, érdeklődési köréhez igazítani, kiemelt hangsúlyt fektetve az interaktivitásra, bízva abban, hogy az így elhangzó és megismert új információk hatékonyabban épülnek be a résztvevők egészséges életmóddal kapcsolatos tudásába.

A sportrendezvényeken tapasztalt nagy népszerűségre tekintettel kiegészítő jelleggel vérnyomás-, vércukor-, testösszetétel mérés lehetőséget is felajánlottunk a fórum résztvevőinek.

Az interaktív fórum kiválasztott témaköreit úgy építettük fel, hogy ráirányítsuk az aktív korba lépő polgárok figyelmét arra, mivel tehetnek a legtöbbet egészségük megőrzéséért, elsősorban a rendszeres sporttal és megfelelő edzésmódszerekkel felépített napirendek mentén szervezett életmódon és az azt támogató, helyes táplálkozási szokásaikon keresztül.

A fórum 17.00 órakor kezdődött, ahol egy rövid bemutatkozás és a néhány az aktuális fizikai állapotukra vonatkozó kérdést követően azonnal interaktív beszélgetés alakult ki.

Fő témánkra – testi egészséget megalapozó mindennapos edzésmódszerek elsajátítása – helyeztük a hangsúlyt, amit kiegészítettünk azok élettani hatásaival. Kifejezetten nagy érdeklődés övezte a rekreáció, a helyes terheléselosztás, regenerálódási idők – pihenés mennyiségének és minőségének – fontosságának – ismertetését, a kérdések mennyiségéből következtettünk, hogy a résztvevők kevésbé tudatosak ebben az élettanilag rendkívül fontos kérdéskörben.

Az előadások során kialakult interakcióból kiderült, a mindennapi edzések beiktatása jótékony hatásai mellett, kihívások elé is állítja a résztvevőket, mert azt be kell illeszteniük a munka-magánélet rendszerébe.

Szerencsére a fiatal felnőttek körében élénk a sport által biztosított mozgásformák iránti vágy, és erősen megjelent a testtudatosság, és jelen vannak az ahhoz kapcsolódó egyéni célok, úgy mint erő és állóképesség fejlesztés, illetve a testsúly csökkentése.

Kiemelt helyen beszéltünk a sportsérülések reális veszélyeiről, azok megelőzéséről és a biztonságos edzésről, amit a tudatos felkészüléssel és a fokozatosság elvének mindenkori szem előtt tartásával érhetnek el. A résztvevők visszajelzése alapján sikerült gyakorlatba ültethető információkat átadnunk a fórum alkalmával.