Közös sport az egész család egészségéért – családi sportaktivitás kampány – Második állomás

2020.09.13. Balatonalmádi – Wesselényi Strand

Régiónk kifejezetten kedvező lehetőségekkel bír a vízi sportok területén a Balaton és a Velencei tó melletti fekvése miatt. A legkiemelkedőbb vízi szabadidős tevékenység a “strand sportok” körébe tartoznak, mind a parton – strandröpladba, frizbi, szabadtéri kondiparkok – mind pedig a klasszikus vizi tevékenységek – úszás, vizilabda, viziröpi, kajak, kenu, SUP, stb – melyek a rekreáció mellett, a sportba való játékos bevezetésére is remek eszközként használhatóak.

Ezért esett választásunk a második Családi Sportaktivitás Kampányeseményünk helyszínéül a népszerű Wesselényi Strandra Balatonalmádiban.

A kampányesemény fővédnöke, a világszerte elismert Kopár István, többszörös földkerülő vitorlázó volt, aki a köszöntőjében kiemelt szerepet tulajdonított a rendszeres testmozgásnak és az egyensúlyra törekvő életvitelnek, családi mintáknak. Szavai hitelességét nem kérdőjelezte meg senki, hisz a legendás szólóvitorlázó, aki 66 évesen még harmadszor is körbevitorlázta a földet, a mai napig életkorát meghazudtoló fizikai erőnléti állapotban van.

István a Családi Sportaktivitás Kampányesemény során végig jelen volt, többen kérdezték a “napi rutinja” titkáról, valamint közös fotókkal, és az ergométer “regatta” díjkiosztójával tette emlékezetessé a résztvevők számára a kampányeseményt.

A kampányeseményt egy vidám zenés vízi aerobikkal indítottunk – amit két órával később ismételtünk a nagy érdeklődésre tekintettel – hogy kortól nemtől függetlenül mindenki bemelegíthessen a különféle sportágak előtt, amire a vízben végzett tevékenység egyszerre kímélő és játékos formát is kínál.

Meglepően sokan használták ki ezt a ritka lehetőséget és részt vettek ezen az igazi vidám, hangulatteremtő mozgásban. Igen népszerű volt ez a programelem, így két óra múlva egy újabb, de már más zenei stílusra tartott vízi aerobikon vehettek részt az újonnan érkezők és azok, akik már az első foglalkozáson is jól érezték magukat.

A közös családi bemelegítést követően párhuzamosan folyt a strandröplabda és az evezős ergométer bajnokság, illetve a szabadban végezhető, saját testsúlyos, erőnléti edzésformák oktatása, a vizi szekciónál a regisztrációban történt bejelentkezések alapján a kajak, kenu és SUP oktató csoportok. Voltak, akik minden programelemen részt tudtak venni, volt aki egy, a számára szimpatikus mozgásformára fókuszálva több csoportba is regisztrált.

A programelemek közötti szünetekben fontos az egészséges életmóddal és a káros szenvedélyekkel kapcsolatos infókat osztottunk meg mind a résztvevőkkel, mind azokkal, akik csak a strandon pihenve “néztek be hozzánk”, mert érdeklődtek a témák iránt. Remélhetőleg így azok is kaptak motivációt a sportolás elkezdéséhez, akik aktívan nem vettek részt az eseményen.

Nagyon jó hangulat, valódi közösségi élmény alakult ki mindkét színtéren – a vizen és a parton – a “versenyeken” egymást buzdították a minél jobb teljesítményre olyan családok, akik egyébként a rendezvényen először találkoztak életükben először. Nagy örömünkre szolgált, hogy a szenior korosztály képviselői is – hölgyek és urak – beszálltak a versengésbe és pl. az abszolút evezős bajnok egy 50 év feletti férfi lett, maga mögött hagyva a fiatalembereket is.

Előzetes várakozásokhoz képest jelentősen nagyobb érdeklődést és résztvevői létszámot, valamint a rendezvény alatt és után több kérést is kaptunk a régiós, illetve a régión kívüli települések lakosaitól.

A jellemzően pozitív visszajelzésekben – a negatív visszajelzések annyiban foglalhatóak össze, hogy több ilyen esemény kellene – az volt a közös, hogy a lakosság igényelné, ha több, szervezett, az itt megismert mozgásformákban fejlesztő sportprogram állna rendelkezésükre, elsősorban a lakóhelyükön.

A kérdésre, hogy kaptak -e muníciót a hétköznapi mozgáshoz, egyértelműen az igen válasz dominált.

Ez azt jelzi számunkra, hogy a kampányunk koncepciója jó irányt jelölt ki, és a régiónk további településein is fogunk hasonló programokat szervezni, hiszen reális igény van az ott élők részéről is az ilyen igényes és hasznos családi egészségmegőrzést támogató tematikus eseményekre.