A mozgás immunerősítő ereje, családi sportaktivitás kampány – Második hétvége – második nap

2020. 10. 25. Enying – Művelődési ház terei és parkja

Családi Sportaktivitás Kampányunk második hétvégéjének záró napja helyszínéül a Fejér megyei Enying adott otthont.

Utolsó kampányeseményünk tematikájának fő iránya egyértelműen a COVID19 világjárvány családi és személyes hatásainak kivédése, és lehetőség szerinti kockázat minimalizálás volt ezen a napon is.

Erre a napra egy igazi “fináléval” készültünk, az általunk adott mozgásformák bemutatása mellett, bemutatva a helyi sportot és annak büszkeségeit, akikről adott esetben a helyiek nem is tudták, hogy válogatott, vagy európai és világversenyeken jegyzett sportolók…

Szerettük volna bemutatni a megjelent családoknak, gyerekeknek a városban elérhető versenysport lehetőségeket is, hiszen meglátásunk szerint, minél több gyermek végez fiatalon rendszeresen sportedzéseket, annál valószínűbb, hogy felnőtt korukban is megmarad a sport szeretet, illetve az egészséges életmód. Ezért, többek között meghívtuk az Enyingi VSE Bírkózó szakosztályának vezetőjét, hogy röviden ismertesse a birkózás élettani, pszichológiai előnyeit, illetve milyen korosztályokat várnak, hogy lehet csatlakozni az edzésekhez. A tájékoztató olyan jól sikerült, hogy a megjelentek közül többen is jelezték, szeretnék gyermekeiket beiratni és kipróbálni az edzéseket. Ennek a szakosztályvezető és természetesen mi is nagyon örültünk.

Ehhez kapcsolódóan pedig egy másik fontos programpont következett. Mégpedig a város jelenleg egyik legeredményesebb és legismertebb versenysportolója, az utánpótlás válogatott, többszörös Magyar Bajnok, Nyikos Veronika tartott élménybeszámolót és buzdította a fiatalokat ezen nagyszerű sportág elkezdésére. Nagyon jól sikerült a beszélgetés, a közönség egyéni kérdéseket is feltett az ismert sportolónőnek, a programpont érezhetően motiválólag hatott mindenkire.

Sokan tisztában vagyunk vele, hogy szív-, érrendszeri betegségek, magas vérnyomás és a túlsúly kiemelt rizikófaktor a járvány szempontjából, ami jó hír, hogy ezt kezelhetünk sportolással. Fentiekre nagyon jó hatással van a sportolás, ha odafigyelünk a rendszeres mozgásra nagyságrendekkel csökkenthetőek a kockázatok.

Gyenge immunrendszerre szintén javasolt a rendszeres testmozgás végzése, az immunrendszert erősítő vitaminok vagy vitaminforrások fogyasztása mellett, hiszen a sportolás nemcsak a csontokat, izmokat, ízületeket, de a szervezetünket, így immunrendszerünket is nagymértékben erősíti.

Ezt követően a szabadban végezhető sportágakkal foglalkoztunk, a rossz idő ellenére oktattuk a Nordic Walking, Power Walking technikákat, melyekkel kapcsolatban ismertettük a manuális pulzusmérés technikáját, nagyméretű időmérő segítségével a gyakorlati próbák során rendszeresen ellenőriztük az elért pulzusszámokat, igyekeztünk, hogy mindenki elérje és megérezze milyen megtartani az immunrendszer erősítés, fogyás és egészségmegőrzés szempontjából is legideálisabb 60-70%-os aerob pulzus célzónát. Ehhez a gyakorlatban az enyingieknek is megtanítottuk a táblázat segítségével az életkoronként ajánlott pulzuszónák felmérését.

A program zárásaként Stressz oldó Fit-Ball stretching és relaxációs foglalkozás vezetett a sportág magyarországi master trainere.

Az aktív érdeklődésre tekintettel, azt láttuk a kampány utolsó napján is, hogy az aktuális irány jó, az Immunitás erősítése a sport által kifejezetten nagy érdeklődésre számot tartó téma.

A Családi Sportaktivitás Kampány releváns volt a lakosság számára, a kampány során válaszokat kaptak az egészségtudatosság témában felvetődő kérdéseikre, és kifejezetten hasznosnak találták a kezdeményezést, és örültek a lehetőségnek, hogy kiépült egyfajta kapcsolat a közösségük és az egyesületünk között.