A mozgás immunerősítő ereje, családi sportaktivitás kampány – Második hétvége – első nap

2020.10. 24. Sárbogárd – Művelődési ház belső terei és parkja

Családi Sportaktivitás Kampányunk második hétvégéjének első napi helyszínéül a Fejér megyei Sárbogárd adott otthont.

Kampányeseményünk tematikájának fő iránya már egyértelműen a COVID19 világjárvány családi és személyes hatásainak kivédése, és lehetőség szerinti kockázat minimalizálás volt.

Sokan tisztában vagyunk vele, hogy szív-, érrendszeri betegségek, magas vérnyomás és a túlsúly kiemelt rizikófaktor a járvány szempontjából, ami jó hír, hogy ezt kezelhetünk sportolással. Fentiekre nagyon jó hatással van a sportolás, ha odafigyelünk a rendszeres mozgásra nagyságrendekkel csökkenthetőek a kockázatok.

Gyenge immunrendszerre szintén javasolt a rendszeres testmozgás végzése, az immunrendszert erősítő vitaminok vagy vitaminforrások fogyasztása mellett, hiszen a sportolás nemcsak a csontokat, izmokat, ízületeket, de a szervezetünket, így immunrendszerünket is nagymértékben erősíti.

A művelődési ház előtti parkban összejött tömeget – minket is meglepett a relatíve nagyobb számú érdeklődő, a helyi online és plakátokkal + szórólapokkal elindított mozgósítás eredményét méltatva – egy egészen rendhagyó bemelegítéssel kezdtük a mozgásos programot.

A helyi ismert Hip-Hop tánc együttes bemutatóját követően igyekeztünk mindenkit bevonni és a táncos lépésekkel előkészíteni az intenzívebb mozgással járó aktivitásokat.

Ezt követően a szabadban végezhető sportágakkal foglalkoztunk, oktattuk a Nordic Walking, Power Walking technikákat, melyekkel kapcsolatban ismertettük a manuális pulzusmérés technikáját, nagyméretű időmérő segítségével a gyakorlati próbák során rendszeresen ellenőriztük az elért pulzusszámokat, igyekeztünk, hogy mindenki elérje és megérezze milyen megtartani az immunrendszer erősítés, fogyás és egészségmegőrzés szempontjából is legideálisabb 60-70%-os aerob pulzus célzónát.

Ehhez a gyakorlatban megtanítottuk a táblázat segítségével az életkoronként ajánlott pulzuszónák felmérését. További folytatásként, köredzésben mutattuk be a következő eszközöket: Fit-Ball, – Evező ergométer, – TRX, – Nordic Walking, – Power Walking, – Ugráló kötél, – Kézisúlyzók, – Gymstick, – Hasizom Roller, – Battle Rope, – MTB és Tandem kerékpárok, – Testösszetétel mérő, – Önmasszírozó szett

A program zárásaként Stressz oldó Fit-Ball stretching és relaxációs foglalkozás vezetett a sportág magyarországi master trainere.

Az aktív érdeklődésre tekintettel, azt látjuk, az aktuális irány, az Immunitás erősítése a sport által, a Családi Sportaktivitás Kampány releváns a lakosság számára, a kampány során válaszokat kapnak az egészségtudatosság témában felvetődő kérdéseikre, és kifejezetten hasznosnak találják a kezdeményezést, és örültek a lehetőségnek, hogy kiépült egyfajta kapcsolat a közösségük és az egyesületünk között.